جراحی بینی با هدف برطرف کردن ایرادات ظاهری بینی و اصلاح ایرادات تنفسی بینی انجام می شود. جراحی بینی به دو روش جراحی بینی باز و جراحی بینی بسته صورت می گیرد. چیزی که جراحی بینی باز و عمل بینی بسته را از هم متمایز می کند ، در نوع برشی است که توسط جراح بینی ایجاد می شود.
تفاوت جراحی بینی بسته با جراحی بینی باز
در جراحی بینی باز برش ها از خارج بینی و در کلوملا ( ناحیه بین دو سوراخ بینی ) ایجاد خواهد شد و پوست به راحتی از بافت بینی جدا می شود. طبیعتا این روش کبودی بیشتری به همراه خواهد داشت.
این در حالیست که در جراحی بینی بسته برش ها از داخل سوراخ های بینی ایجاد خواهند شد و پوست توسط دستگاه مخصوص از ساختار بینی فاصله می گیرد.
مزایای جراحی بینی به روش بسته
- کاهش تورم و کبودی دور چشم بعد از جراحی بینی
- در این روش بروز زخم ، اسکار و عوارض جانبی به حداقل رسیده
- در این جراحی برش چندانی ایجاد نخواهد شد.
- زمان انجام جراحی بینی به روش بسته بسیار کوتاه می باشد.
- ضعف ناشی از جراحی به ویژه در افراد سن بالا کمتر است.
- دوران نقاهت این روش کوتاه می باشد.
عمل بینی باز بهتر است یا بسته؟
در گذشته اغلب جراحی بینی به روش بسته انجام می شد ولی امروزه به دلیل محدودیت دید در جراحی ، این روش اولویت دوم جراحان بینی می باشد. تعیین روش جراحی بینی به عهده جراح بینی می باشد.
کاندیدای مناسب برای جراحی بینی بسته
از آنجا که در جراحی بینی به روش بسته برش ها در داخل بینی ایجاد می شوند ، جراح دید و اشراف کمتری به داخل بینی دارد. بنابراین ، این متد جراحی معمولا در مورادی قابل استفاده است که بینی مشکلات حاد و پیچیده نداشته باشد. به طور کلی عمل بسته برای برخی از افراد که دارای ویژگی های زیر هستند مناسب است :
- افرادی که ساختار بینی آن ها مشکلات پیچیده ای ندارد ، مثلا قوز و نوک بینی بزرگ دارند. این افراد در صورتی که ساختار کلی بینی شان مشکلات دیگری نداشته باشد و فقط نیاز به اصلاح فرم نوک یا قوز بینی باشد ، می توانند تحت عمل بینی بسته قرار بگیرند.
- افرادی که نوک و پل بینی شان نیاز به تغییرات زیاد و گسترده ندارد. در این افراد ، نیاز به اقداماتی همچون پیوند غضروف نیست و می توان جراحی را به روش بسته انجام داد.
- کسانی که نمی خواهند ظاهرشان دچار صدمه و تغییرات زیاد بعد از جراحی شود و آثار عمل در چهره شان خیلی مشخص نباشد ، دیگر کاندیدای مناسب برای جراحی به روش بسته هستند.
- افرادی که نمی توانند دوره بهبود طولانی مدت را تحمل کنند و می خواهند در طی مدتی کوتاه آثار و علائم جراحی بهبود یابد. در صورت حاد نبودن مشکل ، عمل بسته برای این افراد مناسب است.
- از آنجا که عوارض بعد از عمل در جراحی بسته بسیار کمتر است ، برای افراد سن بالا مناسب است. این افراد با عمل بسته دوره بهبود راحت تری را پشت سر خواهند گذاشت.
اقدامات قبل از جراحی بینی
- در جلسه مشاوره با پزشک خود درباره تمام انتظاراتی که از جراحی بینی دارید صحبت کنید.
- آزمایشات خواسته شده را انجام دهید و در صورت تجویز دارو، مرتبا از آنها استفاده نمایید.
- از تمام جهات بینی خود عکس تهیه کنید و نتیجه را در اختیار جراح قرار دهید.
- از دو هفته قبل از جراحی از دارو های ضد التهاب چون پروفن خودداری کنید چرا که احتمال خون ریزی را افزایش می دهد.
- همچنین از دو هفته قبل از جراحی استعمال دخانیات و مصرف هرگونه مشروبات الکل دار ممنوع می باشد.
- حداقل از 8 ساعت قبل از عمل ناشتا باشید و از خوردن و آشامیدن خودداری کنید.
- روز جراحی از به همراه داشتن زیور آلاتی چون ساعت، انگشتر و غیره خودداری کنید.
- قبل از عمل استحمام کنید.
- روز عمل خانم ها بدون آرایش و آقایان بدون ریش و سبیل به محل جراحی مراجعه نمایند.
- روز عمل از لباس دکمه دار استفاده کنید.
- به اتفاق یک همراه و نیم ساعت قبل از ساعت مقرر در محل جراحی حضور داشته باشید.
نمونه عمل زیبایی بینی توسط دکتر اسماعیل زارع
هزینه عمل بسته بینی
هزینه جراحی بینی به روش بسته به عوامل مختلفی بستگی دارد که در اولین جلسه مشاوره توسط جراح بینی مشخص خواهد شد.
مراقبت های بعد از جراحی بینی بسته
- بعد از جراحی بینی ، گچ یا اسپلینت به روی بینی قرار خواهد گرفت. گچ بینی معمولا بعد از گذشت یک هفته توسط جراح بینی و در مطب برداشته می شود. توجه داشته باشید تا قبل از برداشتن آن خیس و مرطوب نشود. پیشنهاد می شود در این مدت از حمام رفتن خودداری کنید و در صورت ضرورت، از شستن سر خود پرهیز نمایید.
- معمولا در صورتی که جراحی بینی توسط جراح بینی با تجربه انجام شود، عوارض خاصی در پی نخواهد داشت. اما یک سری عوارض چون درد، کبودی و تورم برای همه افراد پدید می آید که این حالت طبیعی بوده و به مرور زمان برطرف خواهد شد.
- برای کاهش درد می توانید از دارو های مسکنی که جراح بینی تجویز نموده استفاده کنید. توجه داشته باشید که به صورت خود سر از دارو های ضد التهاب چون پروفن استفاده نکنید، چرا که احتمال بروز خون ریزی را افزایش می دهد.
- همچنین به منظور کاهش تورم و کبودی بینی، تا 24 ساعت، استفاده از کمپرس یخ توصیه می شود.
- مصرف آبمیوه هایی چون آب کرفس نیز به کاهش تورم بینی کمک خواهد کرد. چنانچه قادر به نوشیدن آب کرفس نیستید، می توانید از میکس آب کرفس و آب هویج استفاده نمایید.
- تا دو هفته بعد از جراحی بینی ، استعمال هرگونه دخانیات نظیر سیگار و قلیون ممنوع می باشد. توصیه می شود حتی در مکان های پر دود نیز قرار نگیرید.
- همچنین تا دو هفته از مصرف نوشیدنی های الکل دار خودداری کنید.
- حداقل تا 10 روز اول بعد از جراحی بینی ، به خوبی استراحت کنید و از انجام فعالیت های سنگین خودداری نمایید.
- به صورت طاقباز بخوابید و از خوابیدن به پهلو و روی شکم امتناع کنید.
- به هنگام استراحت و دراز کشیدن به کمک دو یا سه بالش، سر خود را بالا تر از حد معمول قرار دهید.
- در رژیم غذایی خود از مایعات استفاده کرده و تا جای ممکن از غذا هایی چون سوپ که نیاز به جویدن ندارند استفاده کنید.
- سدیم و ادویه های تند می تواند باعث افزایش تورم بینی شود، بنابراین مصرف آنها را به حداقل برسانید.
- حداقل تا دو ماه استفاده از عینک طبی و آفتابی ممنوع می باشد. در صورتی که عدم استفاده از عینک، در بینایی شما تاثیر گذار است می توانید از لنز تماسی استفاده نمایید.
- در روز های اولیه از فین شدید خودداری کنید.
- همچنین خندیدن و حرف زدن بیش از حد نیز ممنوع می باشد.
- به هنگام عطسه یا سرفه، دهان خود را به طور کامل باز کنید تا از فشار وارد شدن به بینی جلوگیری شود.
- حتما با استفاده از سرم شستشویی که پزشک تجویز نموده، بینی خود را شستشو دهید.
- تا مدتی از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید و از رفتن به مکان های شلوغ و پر رفت و آمدی که احتمال برخورد ضربه به بینی وجود دارد، پرهیز نمایید.
- تا چند وقت از رفتن به استخر، شنا و شیرجه زدن خودداری کنید.
- برای شستن دندان هایتان از مسواک نرم استفاده نمایید.
- بعد از جراحی، پوست بینی حساس خواهد شد، بنابراین در معرض تابش مستقیم آفتاب و حرارت قرار نگیرید.
انواع بینی
نوع بینی یکی از مهم ترین فاکتور ها در نتیجه نهایی جراحی بینی است. میزان ضخامت پوست، بینی ها را به دو نوع بینی استخوانی و گوشتی تقسیم بندی کرده. در ادامه به اختصار به توضیح هر یک از این بینی ها می پردازیم:
- بینی استخوانی : بینی استخوانی پوست نازکی دارند و ساختمان این بینی ها بسیار محکم است. این دو مشخصه باعث شده تا افرادی که دارای بینی های استخوانی هستند از نتایج ایده آل و مطلوبی برخوردار باشند. بینی های استخوانی مناسب برای انواع جراحی بینی طبیعی ، جراحی بینی فانتزی و جراحی بینی نیمه فانتزی می باشند.
- بینی گوشتی : در مقابل بینی های گوشتی پوست ضخیم تری نسبت به بینی های استخوانی دارند و غضروف این بینی ها، از استحکام پایینی برخوردار است. تنها جراحی مناسب برای بینی های گوشتی ، جراحی بینی طبیعی می باشد؛ چرا که درصورت فانتزی شدن این بینی ها، به دلیل ضخامت زیاد پوست بینی ، فرم و تغییر ایجاد شده به طور کامل قابل مشاهده نیست.
افرادی که دارای بینی های گوشتی هستند، همواره نگران برگشت پذیری بینی خود می باشند. در این باره باید گفت در گذشته جراحی بینی گوشتی به صورت کاهنده بوده، به همین دلیل احتمال برگشت پذیری یا افتادگی بینی بسیار زیاد بود، اما امروزه به منظور جلوگیری از این عوارض، گرافت گذاری کرده و غضروف بینی را تقویت می کنند.
فیلم اتاق عمل جراحی بینی
جراحی بینی ترمیمی
در برخی موارد که افراد از نتیجه جراحی خود راضی نیستند یا به دلیل کم تجربگی جراح، دچار عوارض جانبی شده اند، اقدام به جراحی بینی ترمیمی می کنند.
دلایل انجام جراحی بینی ترمیمی
- نا متقارن بودن سوراخ های بینی
- بیش از حد کوچک شدن بینی
- بیش از سر بالا شدن نوک بینی
- بروز مشکلات تنفسی و غیره.
در نظر داشته باشید که حداقل یک سال زمان می برد تا بینی به طور کامل ترمیم شده و تورم بینی از بین برود. به همین دلیل برای انجام جراحی ثانویه بینی باید حداقل یکسال از جراحی بینی اولیه گذشته باشد.
همچنین به دلیل پیچیده تر بودن جراحی ترمیمی بینی نسبت به جراحی اولیه، هزینه آن نیز بیشتر خواهد بود.