بخیه‌ های عمل بینی و نحوه مراقبت

رعایت بهداشت بخیه های عمل بینی یکی از مهم ترین بخش های مراقبت بعد از جراحی است که در روند بهبود نقش بسزایی دارد. یکی از دغدغه‌ های مهم بیماران بعد از عمل رینوپلاستی ، بخیه ‌ها و نحوه مراقبت از آن‌ ها است. نوع بخیه ای که به کار می رود ، نحوه مراقبت و زمان کشیدن بخیه‌ ها ، همگی نقش مهمی در نتیجه نهایی و میزان به جا ماندن زخم و اسکار بعد از عمل دارند. به همین جهت ، مقاله زیر به بررسی انواع بخیه های عمل بینی ، چگونگی مراقبت و زمان کشیدن یا افتادن آن ها و توضیحات تکمیلی در این خصوص پرداخته است.

 

بخیه های عمل بینی

 

انواع بخیه های عمل بینی

بسته به نوع جراحی و باز یا بسته بودن آن ، محل قرارگیری برش‌ ها و تشخیص جراح ، از بخیه‌ های مختلفی استفاده می ‌شود که در ادامه ، بهترین جراح بینی تهران ، دکتر اسماعیل زارع ، به معرفی آن پرداخته است.

نوع بخیه توضیحات
بخیه‌ های جذبی این نوع از بخیه های عمل بینی خاصیت جذب دارند و خود به خود جذب بدن می شوند. بخیه های جذبی معمولاً برای برش های داخلی بینی به کار می روند. این نوع نخ های بخیه از جنس مواد قابل جذب مانند پلی ‌گلایکولیک اسید هستند. از آنجا که نیازی به کشیدن ندارند ، به طور طبیعی طی ۷ تا ۱۵ روز جذب بدن می ‌شوند.
بخیه‌ های غیر جذبی بخیه های عمل بینی ممکن است گاهی از جنس غیر قابل جذب باشند که معمولاً برای برش های‌ های خارجی ، به ‌ویژه روی کلوملا در جراحی باز ، استفاده می ‌شوند. این بخیه ها باید توسط جراح حدود ۵ تا ۷ روز بعد از عمل کشیده ‌شوند. بخیه های غیر جذبی از جنس نایلون ، پرولن یا سیلک هستند.

 

زمان افتادن بخیه های داخل بینی و کشیدن آن ها

بخیه‌ های عمل بینی اگر جذبی باشند ، نیاز به کشیدن ندارند و معمولاً طی ۲ هفته جذب بدن ‌شده یا خود به خود می افتند. اما اگر از بخیه های غیر جذبی استفاده شده باشد ، معمولاً بین ۵ تا ۷ روز بعد از جراحی توسط جراح کشیده می شوند. تأخیر در کشیدن بخیه ممکن است باعث باقی ماندن جای زخم شود. همچنین ، مداخله سر خود در کشیدن زودتر از موعد بخیها توسط خود فرد ، می تواند عوارض بسیای را به همراه داشته باشد.

علائم پاره شدن بخیه ‌های داخل بینی

اگرچه پاره شدن بخیه ‌های عمل بینی بعد از جراحی به ندرت اتفاق می افتد ، اما دغدغه بسیاری از افراد این است که علائم پاره شدن بخیه ها چیست ؟ مهم ترین این نشانه ها عبارتند از :

  • خونریزی غیر عادی : خونریزی مداوم یا شدید از داخل بینی که با فشار معمول کنترل نمی‌ شود.
  • ترشحات زیاد یا چرکی از بینی : می تواند نشان‌ دهنده باز شدن بخیه و ایجاد عفونت باشد.
  • درد شدید و ناگهانی : دردی که ناگهانی شروع شود یا به مرور افزایش یابد ، می‌تواند نشانی از پارگی یا التهاب بخیه های عمل بینی باشد.
  • احساس شل شدگی یا باز شدن نخ درون بینی : مثل اینکه احساس کنید چیزی داخل بینی حرکت می ‌کند یا دیواره‌ های داخلی بینی سست شده است.
  • ورم شدید یا ناگهانی : اگر ورم خیلی بیشتر از حد طبیعی شود یا ورم یک طرف بینی بیشتر باشد ، باید بررسی شود.
  • احساس بوی بد از داخل بینی : نشانه احتمالی عفونت در محل بخیه‌ های پاره شده است.
  • تب یا احساس ناخوشی : گاهی پاره شدن بخیه ‌ها با عفونت همراه است و بدن با تب واکنش نشان می دهد.
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.

بخیه نوک بینی برای چیست ؟

گاهی جراح با توجه به نیاز عمل و شرایط موجود ، نوک بینی را هم بخیه می زند. بخیه های نوک بینی معمولا به دلایلی همچون بستن برش ‌های جراحی در نوک یا کلوملا ، فرم‌ دهی بهتر به نوک بینی ، کاهش تورم و بهبود سریع‌ تر یا جلوگیری از باز شدن برش و ایجاد اسکار بد زده می شود.

مراقبت‌ از بخیه های عمل بینی

نحوه مراقبت از بخیه ها و رعایت دقیق توصیه های جراح ، در روند بهبود و نتیجه نهایی عمل بسیار موثر است. این مراقبت ها ، به ویژه در افراد دیابتی ، نیاز به دقت بیشتر برای کنترل دیابت و عمل بینی و مدیریت بهبود زخم دارد. موارد زیر ، از جمله نکات مهم مراقبتی است که باید به آن ها توجه شود :

نحوه مراقبت توضیحات
تمیز نگه‌ داشتن محل بخیه‌ ها
  • استفاده از محلول آب ‌نمک یا سرم شستشو برای تمیز کردن.
  • استفاده از پماد آنتی‌ بیو تیک در صورت تجویز پزشک برای جلوگیری از عفونت.
عدم دستکاری بخیه‌ ها خاراندن ، لمس زیاد یا کشیدن پوست اطراف بخیه های عمل بینی ممکن است باعث باز شدن زخم یا باقی ماندن جای بخیه شود.
دوری از نور خورشید اشعه UV باعث پر رنگ ‌تر شدن جای بخیه و تاخیر در بهبود و ترمیم آن می‌ شود. استفاده از کرم ضدآفتاب پس از برداشتن بخیه ‌ها توصیه می ‌شود.
استفاده نکردن از لوازم آرایشی استفاده از لوازم آرایشی در ناحیه بخیه قبل از ترمیم زخم می تواند منجر به بروز عفونت شود.

 

سؤالات رایج درباره بخیه‌ های عمل بینی

آیا جای بخیه بعد از جراحی بینی باقی می‌ ماند ؟

در صورتی که از بخیه ‌های ظریف و تکنیک‌ های دقیق جراحی استفاده شود و مراقبت‌ های لازم انجام شود ، جای بخیه به مرور محو می ‌شود. در برخی موارد اگر لازم باشد ، استفاده از کرم ‌های ترمیم ‌کننده پوست ، لیزر یا میکرونیدلینگ برای بهبود جای بخیه های  عمل بینی توصیه می‌ شود.

آیا بخیه ‌های داخلی باعث ایجاد مشکل در تنفس می ‌شوند ؟

خیر ، مگر اینکه تورم یا ترشحات زیاد باشد که باید با جراح مشورت شود.

آیا می‌ توان بخیه‌ های جذبی را کشید ؟

خیر، باید اجازه داد بدن آن‌ ها را جذب کند.

اگر بخیه خارجی زودتر از موعد افتاد ، چه باید کرد ؟

بهتر است با جراح مشورت کنید تا از باز نشدن زخم مطمئن شوید.

بخیه‌ های عمل بینی بخشی حیاتی از فرایند ترمیم پس از جراحی هستند. آگاهی از نوع بخیه ، زمان کشیدن آن و مراقبت‌ های لازم ، تأثیر بسزایی در نتیجه نهایی جراحی و رضایت بیمار دارد. همکاری دقیق بیمار با توصیه‌ های جراح ، بهترین راه برای به حداقل رساندن عوارض و بهبود سریع ‌تر است.

دکتر اسماعیل زارع

دکتر اسماعیل زارع جراح و متخصص گوش ، حلق و بینی در تهران است که در حوزه رینوپلاستی اولیه و ترمیمی سابقه فعالیت طولانی دارد. در نظر گرفتن ضرورت عمل و اولویت قرار دادن سلامت بیمار از مهم ترین ویژگی های دکتر زارع است.

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت